Volver

Teular, Barranc del Pregó

Código
14
Denominación
Teular, Barranc del Pregó
Municipio
POBLA DE BENIFASSÀ (LA)
Comarca
EL BAIX MAESTRAT
Provincia
CASTELLÓN
Localización
Fredes
Ubicación
Barranc del Pregó
Nuevo acceso
Prenem a peu un camí delimitat per murs de pedra en sec ("caletxa") que limita la zona d'explotació i arribem als peus de la Moleta del Montgó, continuem el camí que la bordeja i al final d' aquest girem a l' esquerra abandonant-lo, a escassos metres ens trobem un complexe format per diversos edificis dedicat a la fabricació de teules i "quarterons"
Edificio instalación
Conjunt d' edificis de caracter industrial, pou, bassa, forn
Estado contexto
Regular
Tipología
Edificios - Edificios industriales - Fábricas
Autor
Rafael Rubio/ Rafael Navarro / MªTeresa Suñer
Fecha
10/03/04
Notas
La informació referent a aquesta fitxa ha sigut estreta del Catàleg de Bens i Espais Protegits de la Pobla de Benifassà.
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble
Sección
Segunda
Clasificación
Bienes inmuebles 2ª
Categoría
Espacio etnológico de interés local
Estado
BRL (en Tramitación)

L' àrea de prospecció es localitza en el terme municipal de la Pobla de Benifassà, en el Barranc del Pregó, que es caracteritza per haver sigut una zona d' explotació agrícola, que hauria aprofitat les característiques orogràfiques (barranc), per a abancalar el terreny, i d' aquesta manera, poder millorar l' ús de la terra, evitar possibles rambles d' aigua, i fer un millor aprofitament d' aquesta destinant-la als cultius. La pendent és molt suau, donant com a resultat uns bancals inusualment amples i amb murs de bancal molt baixos, d' aproximadament 50 a 80 cm d' altura. L' agricultura practicada era de secà, majòritariament de cereal, no s' han observat árbres frutals, ni oliveres o ametllers, possiblement pel clima i l' altitud.
A la resta de les dues quadrícules el paisatge canvia, i ens trobem també abancalaments, però en zones bastant més abruptes, amb pendents molt més accentuades.
És un conjunt fabril de característiques pre-industrials dedicat a la producció de teules i "quarterons", la seua grandària i capacitat indica que treballaria de manera estacional per a la seua posterior distribució a escala local i comarcal. Està compuest per cinc edificis clarament diferenciables a més d' un pou i una xicoteta bassa, disposats tots ells en línia orientats de N-O a S-E.
Quatre d' estos edificis són construccions teulades a un aigua. El conjunt pareix respondre a una divisió funcional de l' espaci degut, entre altres coses, a la diferent morfología de les estructures; es pot distingir entre una zona de treball i altra dedicada a l' estància familiar. La quinta construcció sería el forn de cocció situat entre dos de les construccions descrites abans (ver croquis). El forn presenta absència de cobriment, característica propia dels forns dedicats a la producció de teules. Es conserva encara el laboratori, i la caldera, aixì com la boca d' aquesta i l' accés al primero. Tal i como es pot observar en les fotos, la caldera consta de una sèrie de arcs distribuits com una volta de canó i damunt d' aquesta es disposava la graella i les teules.
Per fonts orals hem pogut saber que aquesta teulería va deixar d' emprar-se cap a la meitat dels anys 40 del segle XX. Establir una data aproximada de construcció és molt més difícil degut a que estem davant de maneres de producció molt prolongats en el temps.
El conjunt ha sigut utilitzat fins a dates relativament recents, aquesta circumstància ha fet que es conservaren totes les estructures que l' integraven, la qual cosa possibilita una imatge bastant nítida de com podría haver sigut quan estiguera en funcionament.
Fins i tot, l' estat de deteriorament és avançat,els sostres han desaparegut quasi a la seua totalitat i es té por que en poc temps acaven de desapareixer els murs que queden en peu i enfonsant-se l' estructura del forn, possiblement la part que millor es conserva.

Croquis

Foto Inmueble

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

Plano

Foto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.