Volver

Sènia 02

Código
30
Denominación
Sènia 02
Municipio
POBLA DE BENIFASSÀ (LA)
Comarca
EL BAIX MAESTRAT
Provincia
CASTELLÓN
Tipología
Infraestructuras - Infraestructuras territoriales - Infraestructuras hidráulicas - Norias
Autor
Ajuntament de la Pobla de Benifassà
Notas
PROPOSTES D' INTERVENCIÓ: Conservació i posta en marxa del conjunt per a possibilitar la seua explotació turístic-cultural. La informació referent a aquesta fitxa ha sigut estreta del Catàleg de Bens i Espais Protegits de la Pobla de Benifassà.
Foto InmuebleFoto Inmueble
Sección
Segunda
Clasificación
Bienes inmuebles 2ª
Categoría
Espacio etnológico de interés local
Estado
BRL (en Tramitación)

Es tracta d' un conjunt d' estructures etnològiques format pels següents elements:
- sènia de gran volum i monumentalitat, construïda en pedra en sec i puntualment amb morter; compta també amb un "alcabón" que serveix per a accedir al seu interior.
-marge de bancal i límit de propietat o parcel·la: conté el terreny a on es habilita la sènia, la bassa i el canaló i, per altra part, l' hort; a més limita la propietat.
-canaló aqüeducte de mitja canya modelat amb morter que s' encarrega de distribuir l' aigua de la sènia i bassa; per al bancal superior, es pot negar l' hort des del mateix canaló.
-bassa: estructura rectangular de pedres travades amb morter travades amb morter i revestiment interior de morter hidràulic o paregut amb paviment de "quadrons"; aparentment no està connectada a l' actual sistema de distribució d' aigua per les "feixes", deu d' haver quedat inutilitzades.
Tot el conjunt té l' objectiu d' aprofitar l' aigua del nivell freàtic que transocrre en el subsòl del riu de la Pobla o Sénia. Dita aigua serveix per a regar els horts que existeixen al sud de la població.
No es deu d' haver utilitzat el sistema d' assuts amb la mateixa finalitat per no comptar amb un desnivell adequat ni aigua permanent.

Fotos

Foto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.