Volver

Sènia 03

Código
31
Denominación
Sènia 03
Municipio
POBLA DE BENIFASSÀ (LA)
Comarca
EL BAIX MAESTRAT
Provincia
CASTELLÓN
Tipología
Infraestructuras - Infraestructuras territoriales - Infraestructuras hidráulicas - Norias
Autor
Ajuntament de la Pobla de Benifassà
Notas
PROPOSTES D' INTERVENCIÓ: Conservació i posta en marxa del conjunt per a possibilitar la seua explotació turístic-cultural. La informació referent a aquesta fitxa ha sigut estreta del Catàleg de Bens i Espais Protegits de la Pobla de Benifassà.
Foto InmuebleFoto Inmueble
Datos de protección del inmueble
Sección
Segunda
Clasificación
Bienes inmuebles 2ª
Categoría
Espacio etnológico de interés local
Estado
BRL (en Tramitación)

Es tracta d' un conjunt d' estructures etnològiques format pels següents elements:
- sènia de gran volum i monumentalitat, construïda en pedra en sec i puntualment amb morter; compta també amb un "alcabón" que serveix per a accedir al seu interior.
-marge de bancal i límit de propietat o parcel·la: conté el terreny a on es habilita la sènia, la bassa i el canaló i, per altra part, l' hort; a més limita la propietat.
-canaló aqüeducte de mitja canya modelat amb morter que s' encarrega de distribuir l' aigua de la sènia i bassa; per al bancal superior, es pot negar l' hort des del mateix canaló.
Tot el conjunt té l' objectiu d' aprofitar l' aigua del nivell freàtic que transocrre en el subsòl del riu de la Pobla o Sénia. Dita aigua serveix per a regar els horts que existeixen al sud de la població.
No es deu d' haver utilitzat el sistema d' assuts amb la mateixa finalitat per no comptar amb un denivell adequat ni aigua permanent.
Amb tot, als peus de la marge del bancal que conté la sènia, s' observa una sèquia que condueix l' aigua des del llavador i que deu de servir també per a recollir les aigües sobrants de l' hort i de la sènia.

Fotos

Foto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.