Volver

Sènia 04

Código
32
Denominación
Sènia 04
Municipio
POBLA DE BENIFASSÀ (LA)
Comarca
EL BAIX MAESTRAT
Provincia
CASTELLÓN
Tipología
Infraestructuras - Infraestructuras territoriales - Infraestructuras hidráulicas - Norias
Autor
Ajuntament de la Pobla de Benifassà
Notas
PROPOSTES D' INTERVENCIÓ: Conservació i posta en marxa del conjunt per a possibilitar la seua explotació turístic-cultural. La informació referent a aquesta fitxa ha sigut estreta del Catàleg de Bens i Espais Protegits de la Pobla de Benifassà.
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble
Datos de protección del inmueble
Sección
Segunda
Clasificación
Bienes inmuebles 2ª
Categoría
Espacio etnológico de interés local
Estado
BRL (en Tramitación)

Es tracta d' un conjunt d' estructures ebnològiques format pels següents elements:
-sènia d' un volum mitjà, construïda en pedra en sec i puntualment amb morter; compta també amb un "alcabón" que serveix per a accedir al seu interior.
-marge de bancal i límit de propietat o parcel·la: conté el terreny on s' habiliten la sènia, la bassa i el canaló i, per altra part, l' hort, a més limita la propietat.
-"saltadora": escala de diferents graons en pedra que s' encasten contra la marge del bancal.
-canaló: aqüeducte de mitja canya modelat amb morter que s' encarrega de distribuir l' aigua de la sènia i bassa; per al bancal superior, es pot negar l' hort des del mateix canaló.
-bassa: estructura rectangular de pedres travades amb moretr i revestiment interior de morter hidràulic o paregut; serveix per a contenir les aigües que després negaràn a manta l' hort.
Tot el conjunt té l' objectiu d' aprofitar l' aigua del nivell freàtic que trancorre al subsòl del riu de la Pobla o Sènia. Dita aigua serveix per a regar els horts que existeixen al sud de la població.
No es deu d' haver utilitzat el sistema d' assuts amb la mateixa finalitat per no comptar amb un desnivell adeqüat ni aigua permanent.

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.