Fumeral de l'Antiga Fàbrica de Joaquín Peris Vidal
- IGPCV
- 12.084-9999-000016
- Denominación
- Fumeral de l'Antiga Fàbrica de Joaquín Peris Vidal
- Municipio
- ONDA
- Comarca
- LA PLANA BAIXA
- Provincia
- CASTELLÓN
- Localización
- C/ Arrabal del Castell
- Barrio
- Arrabal del Castell
- Fecha construcción
- 1940 - 1950
- Fecha transformaciones
- 1960
- Acceso tradicional
- Es pel carrer Arrabal del Castell, cantó amb carrer Ramón J. Sender
- Edificio instalación
- Sols quede les restes constructives del fumeral
- Estado contexto
- Be
- Tipología
- Edificios - Edificios industriales - Chimeneas
- Autor
- Joaquin Alfons Llorens
- Fecha
- 29/09/95
Es tracta d'un fumeral que pertanydria al forn de càmares. Es tracta d'un cos aillat, sols comunicat amb el forn subterraniament. L'altura, en este cas, es baixa, potser que siga el més baix de tots els fumerals d'Onda, amb una altura que no arribarà als 10 m. d'altura.el tipus d'obra es amb rajoles i morter. No presenten cap tipus de decoració sols un menut remat a la part superior però poc significatiu
La seua planta es poligonal, amb 6 costats
Proceso
El sistema es bàsicament el mateix que en un forn moruno. Realment es tracten de forns adosats, comunicats per les càmares de cocció, i al final tenen un gran fumeral. En primer lloc cal comentar la presencia del fumeral, que no es un altra que fer pujar la temperatura, amb uns processos físico-químics pels que quan més alt es el fumeral més tir té i així més prompte s'alcancen altes temperatures i també dura menys la cocció. A més, la gran innovació del forn de càmares es que la cocció és continua ja que s'encen la primera càmara, després la segon, etc., i per exemple, quan s'està coent l'ultima en la primera ja s'està traent la producció; així esta no para. Açò va disparar la producció taulellera als 40-50. A més, com estan comunicades per la part de baix, el calor de la càmara anterior es pot aprofitar, estalviant també energia L'energia utilitzada és també la llenya, que es va introduint dins de les diferents càmares de combustió, produint calor suficient. En estos forns de càmares, s'alcancen més altes temperatures degut a la presencia del fumeral En quant al procés, com ja diem, és el mateix que en els forns morunos : s'introduix el taulells premsat dins la càmara de cocció i pels forats de la càmara de combustió circulla el calor que el cou. Des de la part de dalt, per unes ximeneies es pot observar quan està ja la cocció, procedint a desviar el calor a la càmara continua repetint el mateix procés succesivament. Normalment hi havia de 5 a 6 càmares, com el cas de "El Bolido", amb 6 càmares
La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.