Fàbrica La Campana
- IGPCV
- 12.084-9999-000025
- Denominación
- Fàbrica La Campana
- Municipio
- ONDA
- Comarca
- LA PLANA BAIXA
- Provincia
- CASTELLÓN
- Localización
- C/ Arrabal del Castell
- Barrio
- Arrabal del Castell
- Fecha construcción
- 1820
- Fecha transformaciones
- 1944
- Acceso tradicional
- Es situa com la primera fàbrica del barri industrial, pel carrer del Arrabal del Castell, a la dreta. També en tenia pel c/ Valencia
- Nuevo acceso
- Actualment sols es pot accedir pel carrer Arrabal del Castell
- Edificio instalación
- Planta irregular, parets de mampost i coberta a dues i un aigua amb teula àrab
- Estado contexto
- Mal
- Tipología
- Edificios - Edificios industriales - Fábricas
- Autor
- Joaquin Alfons Llorens
- Fecha
- 29/09/95
En primer lloc comentar la presencia de tres forns del tipus moruno, amb l'estructura típica de dues parts, la superior o càmara de cocció i l'inferior o càmara de combustió. Les dues estan abovedades amb uns forats o ximeneies per permitir el pas del calor i el fum. Son formes quadrangulars a l'exterior i a l'interior se'ns mostren dos circulars i el del mig, quadrat. Les dues parts tenen portes d'accés, la superior més gran per permitir l'entrada de la ceràmica; l'inferior sol ser més estreta
El tipus d'obra es de mampost amb pedres, morter, etc
En segon lloc comentar la presencia d'un torn de terrisser, dels que funcionaben amb el peu
Per últim, també trobem el fumeral d'un forn de pasatges; te forma quadrada amb una altura aproximada uns 5-6 m. Està construit amb rajoles i morter. Del que era el forn propiament dit no queden restes
Proceso
Cal comentar que les fàbriques d'Onda es van especialitzar en la fabricació de taulell a mitjans del segle XIX, encara que fins a principis de segle, moltes d'estes encara treballaben la loza i el taulell. Per tant en el forn moruno es poden coure tan taulells com peces de terrisseria i loza Una vegada fet este incís, comente ja el procés Quan l'argila està ja premsada, compactada i amb la forma desitjada, normalment, quadrada, es coloca dins del forn, en la càmara de cocció. Per aprofitar millor l'energia s'omplia fins a dalt. Després es procedia tabicar amb fang, tobes, rajoles, taulells... Moltes vegades també es posaben taulells als vores del "dau", es a dir, en la càmara de combustió, pegades a les paret, i aprofitar més encara la cocció L'energia utilitzada era la llenya que s'anava dipositant dins d'esta càmara i cremant-se. El calor, el fum i de vegades inclús el foc produit, pasaba pels forats en direcció ascendent i eixia per les ximeneies de la part superior de la càmara de combustió exterior. La cocció aduraba de 3 a 4 dies fins que el forn no es gelaba. Tenim entés que quan la càmara de cocció alcançava un color determinat era la senyal que ja estava fet i començava el procés de gelat del forn Esta era la primera cocció, ja que fins a fa pocs anys, el taulell era de bicocció Així, una vegada envernissar i decorat es procedia a una segona cocció ja al mateix forn o la pràctica normal era que les fàbriques tingueren dos on inclús tres forns. Ja avançat el temps s'introduixen les noves tecnologies i s'utilitzen per a les segones coccions els forns de càmares o els forns de pasatges, encara que la primera cocció moltes vegades es realitza al forn miruno Després d'encaixonar-lo en recipients de fusta, ja estaba per a la seua comercialització En quant al treball al torn, amb el peu es fa força per menjar la roda de baix que mou per un eix la de dalt, molt més ràpid per ser més menuda, i a llí es treballa el frang donant-li la forma desitjada. Es poden ajudar de diferents elements con punxons, paletes, cordells, etc
Calendario
Per vore esta distribució de la fàbrica adjunt mostre un plànol de la mateixa de 1944 en el que podem vore tot el sistema de producció i el lloc on es realitzaba Pensem que es prou ilustratiu
La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.