Tornar

Sindicato Arrocero

Codi
46.16.022-002
Denominació
Sindicato Arrocero
Altra denominació
Biblioteca Municipal
Municipi
ALFAFAR
Comarca
L'HORTA SUD
Província
València
Localització
C/ San Cayetano, 2
Època
S.XX
Ús primitiu
Público
Ús actual
Público
Estil
Eclecticismo
Tipologia
Edificis - Edificis dotacionals - Edificis socioculturals - Casinos
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble
Secció
Primera
Clasificació
Bienes inmuebles 1ª
Categoria
Monument
Estat
Declaració singular
Anotació Ministeri
R-I-51-0004945
Data disposició
05/10/83
Data publicació BOE
14/11/83
Tipus de delimitació
Genérico

L'antiga seu del Sindicat Arrosser és hui Biblioteca Municipal. Se situa afrontant amb el carrer Sant Gaietà (número 2), el carrer Ortega i Gasset, i la plaça del "Forn", en el considerat nucli funcional d'Alfafar. Els tràmits per a la construcció d'aquesta seu es deuen a la societat Centre Agrícola d'Alfafar (d'ací l'anagrama que remata la portada principal), que va comprar el solar i va enderrocar, l¿any 1928, una edificació anterior, i va procedir a partir d'aquesta data la construcció de la nova seu. L'edifici posseïx una configuració singular, atés que l'obra està construïda entre mitgeres (part posterior i mig lateral), que sobreixen en planta, s¿avancen i creen una xicoteta façana que dóna a la plaça del "Forn" i configura un lateral d'aquesta. Al mateix temps té dues zones clarament diferenciades en l'interior i en planta. La primera zona correspon a l'accés principal (c/ Sant Gaietà) i està formada per un saló noble de 190 metres quadrats, decorat amb tocs eclecticistes presos tant del modernisme com de l¿anomenat casticisme regional, amb grans dimensions en altura que permeten observar un fals sostre decorat amb algepseries, hui completament restaurat i dedicat a sala de lectura i dipòsit de llibres. La segona zona, situada en la part posterior de l'edifici, i de dimensions més reduïdes, amb la mateixa altura permet la creació de tres altures, planta baixa, primer pis i terrabastall o porxe. Aquesta zona en la restauració va ser completament buidada, però la nova construcció manté les tres altures, en aquest cas amb un disseny merament funcional. Aquesta zona té el seu propi accés pel carrer Ortega i Gasset. Però el més cridaner d'aquest edifici, a més del citat saló, és l'alçat en façana, on es barreja el llenguatge eclecticista neobarroc, amb elements decoratius del modernisme i altres tendències. La façana principal seguix l'esquema compositiu d'un arc de triomf, l¿arc central atrompetat (accés) amb diferents motlures, mentre els vans laterals apareixen allindats i formant finestres de gran alçària emmarcades per pilastres apariades. El conjunt es remata amb una cornisa, que el va central convertix en curvilínia, i una balustrada que recorre tot l'edifici. Les façanes laterals repetixen l'esquema de finestres entre pilastres. (I.Aguilar. Inventari d'Etnologia)

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.