Tornar

Plaza de Toros

Codi
46.15.250-060
Denominació
Plaza de Toros
Municipi
VALÈNCIA
Comarca
VALÈNCIA
Província
València
Localització
C/ Xàtiva, 28
Època
S.XIX
Ús primitiu
Públic
Ús actual
Públic
Tipologia
Edificis - Edificis dotacionals - Edificis socioculturals - Places de bous
Foto InmuebleFoto Inmueble
Dades de protecció de l'inmoble
Secció
Primera
Classificació
Béns immobles 1ª
Categoria
Monument
Estat
Declaració singular
Modalitat
BIC VALENCIA
Anotació Ministeri
R-I-51-0004917
Data disposició
13/07/83
Data publicació BOE
13/09/83
Dades de l'entorn de protecció
Tipus de delimitació
Delimitat - Delimitació definitiva - Planejament especial aprovat Veure delimitació al mapa
Planejaments
Nom Informe Data informe Data publicació BOP
Plan Especial de Protección del Ensanche de Valencia. Pla del Remei-Russafa Nord (PEP-1) Favorable07/08/0126/02/05
Catálogo de bienes y espacios protegidos. Plan General Ordenación Urbana. Homologación. Favorable24/11/14

Al costat de la porta de Ruzafa de la muralla medieval es va alçar una Plaça de Bous definitiva. Anteriorment els festejos taurins s'havien celebrat en la Plaça del Mercat i en altres zones de la ciutat.Ja en 1800 en la zona de Ruzafa es va començar una plaça de fusta però no va arribar a concloure's, sent derrocada durant la Guerra de la Independència. Es va alçar una nova de fusta enfront de la Duana substituïda per una de majors dimensions enfront de les Portes de Quart en 1836. En 1850 es va decidir la construcció definitiva d'una plaça, per a això es va utilitzar el solar que va ocupar la plaça de 1800 enfront de les portes de Ruzafa. Aquest solar pertanyia a l'Hospital General de València, beneficiari del privilegi perpetu de les corregudes de València a causa d'una cèdula de 1739. El projecte va ser realitzat per Sebastián Monleón. Les obres es van començar en 1851, inaugurant-se la plaça acabada en 1860 amb un diàmetre en el rode de 50 metres. L'interior s'organitza amb una graderia i dues galeries superiors on es troben les llotges. Aquestes llotges són de llinda presentat la novetat de columnes de ferro. L'estesa es desenvolupa sobre un sistema de voltes que facilita la circulació interior. A l'exterior la façana es divideix en quatre plantes. La inferior es desenvolupa amb arcs escarsers, mentre que els pisos superiors disposen entre les pilastres arcs de mig punt amb impostes i balustrades de pedra. Diversos autors han posat en relació el disseny d'aquesta plaça amb els teatre romans. La fàbrica de l'edifici és de rajola, utilitzant-se la pedra per a element decoratiu.

Fotos

Foto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.