Tornar

Jardín de Monforte

Codi
46.15.250-080
Denominació
Jardín de Monforte
Municipi
VALÈNCIA
Comarca
VALÈNCIA
Província
València
Localització
Plaza de la Legión Española s/n
Època
S.XIX
Ús primitiu
Residencial
Ús actual
Públic
Tipologia
Infraestructures - Zones verdes - Jardins - Jardins històrics
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble
Dades de protecció de l'inmoble
Secció
Primera
Classificació
Béns immobles 1ª
Categoria
Jardí històric
Estat
Declaració singular
Modalitat
BIC VALENCIA
Anotació Ministeri
R-I-52-0000018
Data disposició
30/05/41
Data publicació BOE
09/06/41
Dades de l'entorn de protecció
Tipus de delimitació
Delimitat - Delimitació jurídica provisional - Incoació d'entorn Veure delimitació al mapa
Incoació BOE
13/05/92
Publicacions DOGV
Incoación
Dades entorn
Data disposició
06/03/92
Fecha publicación DOGV
08/05/92
Planejaments
Nom Informe Data informe Data publicació BOP
Catálogo de bienes y espacios protegidos. Plan General Ordenación Urbana. Homologación. Favorable24/11/14

Pròxim a l'Albereda i als Jardins de Vivers, en una zona que en el seu moment va ser horta es troba el Jardí de Monforte. Adquirits els terrenys per Juan Bautista Romero, Marqués de Sant Joan, en 1849. No es coneix qui dissenye el jardí, es tenen notícies que el va mantindre el jardiner Salvador Gareñaga. S'accedeix a través del vestíbul del pavelló de descans. La seua planta baixa comunica directament amb una plaça semicircular amb barana de ferro i busts escultòrics. En el centre se situa una portada neoclàssica flanquejada per dos lleons realitzats per José Bellver en principi realitzats per al Palau de Congressos de Madrid però en quedar desproporcionats van ser adquirits pel Marqués de Sant Joan. Després d'aquesta zona es desenvolupa la "Roserar". Tota aquesta part del jardí té un traçat geomètric. Des del vestíbul a la dreta s'accedeix a una zona rectangular rehundida amb una font central i dos estanys en els angles flanquejant l'escala de set graderies que dona pas a l'altra zona. S'accedeix així a la zona de l'estany envoltat d'alts arbres i un monticle artificial amb grutes i una cascada. L'edifici del jardí de planta quadrada té dos pisos.I està rematat per una llanterna que il·lumina el pis superior, envoltada per una terrassa balaustrada decorada amb pitxers. A l'interior la casa presenta un vestíbul decorat amb pintures que representen les quatre estacions. A la dreta es desenvolupa una escala de tipus imperial amb una arrencada central i dos laterals la caixa dels quals també està decorada amb pintures. La planta superior forma a l'interior una creu grega col·locant les quatre habitacions en els angles. En la unió central dels corredors es desenvolupen serlianas amb arc de mig punt i llinda amb columnes corínties i pilastres en els extrems. Sobre l'espai quadrangular que formen s'alça una cúpula octogonal sobre petxines aveneradas decorada amb pintures al·legòriques. El paviment d'aquesta planta és de ceràmica de Manises. La denominació de Monforte ve de la família a la qual va passar a pertànyer després de la mort del Marqués de Sant Joan en 1871. A mitjan segle XX va ser restaurat per Jaime Winthuysen ejecutandola el jardiner municipal Ramón Peris. Va ser adquirit per l'Ajuntament pel que passe a tindre un caràcter públic.

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.