Tornar

Fumeral del Rajolar La Aldayense

Codi
13
Denominació
Fumeral del Rajolar La Aldayense
Municipi
ALDAIA
Comarca
L'HORTA OEST
Província
València
Barri
Camí Fondo
Data construcció
1920 - 1930
Accés tradicional
Camí de Silla o Alqueria Dolors
Nou accés
CV-409
Estat contexte
Ruina
Tipologia
Edificis - Edificis industrials i preindustrials - Fumerals
Autor
Inmaculada Aguilar
Data
01/01/00
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

El rajolar està situat al camí de silla o alqueria Dolors, dins el terme municipal d'Aldaia.
L'únic que queda en peu de l'antic rajolar construit al 1930 aproximadament, és el fumeral. Aquest està separat del forn del qual encara queden algunes restes que mostren la seua estructura originaria. Era un forn continu fet de rajola i maçoneria, de planta rectangular oberta amb volta de canó construida en rajola hueca a sardinell.
Pel que fa al fumeral, està construit en rajola de fang de cuit, que té la propietat de resistir altes temperatures i al mateix temps aillar del fred.
La base és quadrada i està rematada per motllures que formen una xicoteta cornisa sobre la qual s'alça una mena de piràmide truncada on comença el fust o canó del fumeral de secció octogonal. La secció del canó es va fent més estreta conforme va pujant el fust. El remat del fumeral està format per un primer anell seguint d'un altre tram de canó i un segon anell decorat amb motllures i bitllets que fan una xicoteta cornisa. Aquest element protegeix l'obra de l'aigua de pluja.
L'estat de conservació del fumeral és regular. El fust presenta una lleugera inclinació, sobretot en la part més alta, on també es pot vore un clivell al remat que separa l'obra de rajola. Es troba en total abandonament envoltat d'enderrocs i deixalles.

Croquis

Foto Inmueble

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

Plànol

Foto InmuebleFoto Inmueble