Tornar

Mercat Municipal

Codi
2
Denominació
Mercat Municipal
Municipi
XIRIVELLA
Comarca
L'HORTA OEST
Província
València
Localització
C/ Sant Antoni
Ús primitiu
Defensivo
Data construcció
1958
Nou accés
C/ Sant Antoni
Estat contexte
Bon estat
Tipologia
Edificis - Edificis de serveis - Edificis comercials - Mercats
Autor
Inmaculada Aguilar (dir)
Data
01/01/00
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

El Mercat municipal es troba al centre de la població de Xirivella i va ser construit el 1958 encarregant-se de les obres José Mª Gimeno Sandujas, veí de Massalfassar.
La decisió de construir un mercat municipal es va prendre per tal de dotar de les condicions d'higiene pertinents a les paradetes de productes alimenticis que anteriorment es col.locaven al carrer de Sant Antoni entre els carrers Verge de la Salut i de les Llimeres.
L'edifici és de planta rectangular construit en dues altures. La part inferior és de major superficie que la superior amb la funció d'allotjar les paredetes per a la venta. La part superior és més reduida i la seua funció és la d'il.luminar l'edifici.
La construcció s'ha fet en obra de rajola i revestiment amb una socolada de pedra que envolta tot l'edifici. La coberta del primer cos és de quatre vessants en teula àrab i sobre aquest s'alça el segon cos amb coberta dedues vessants, també en teula àrab.
L'accés al mercat es fa per tots quatre costats i les quatre façanes segueixen una mateixa línia decorativa i compositiva. L'accés principal però, se situa en la façana del costat menor, identica a la seua oposta. Un gran arc carpanell rebaixat amb una porta de ferro, situat al centre marca l'accés principal flanquejat per un arc peraltat de la mateixa altura a cada costat. La façana lateral, idèntica també a la seua oposta, presenta un seguint d'arcs carpanells rebaixats entre pilastres, tapiats, i que guarden , cadascun d'ells, dues finestres quadrades protegides amb reixa de ferro. El cos superior està envoltant de finestres quadrades disposades al llarg de les quatre façanes seguint un mateix ritme compositiu. Com a element decoratiu apareix una sanefa que envolta tot l'edifici tant a la part superior com a la inferior.
L'espai interior és una gran nau, totalment diàfana, amb diversos habitacles col.locats als laterals per a la venta dels productes i bancs al centre, també per a la venta, marcat dos corredors centrals per a la circulació interior.
El llenguatge arquitectònic i decoratiu és d'una gran senzillesa influenciat per les tendències racionalistes de l'època.
El seu estat de conservació es bo i no s'ha produit cap transformació sobre l'edifici original.

Croquis

Foto Inmueble

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

Plànol

Foto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.