Tornar

Cementeri Parroquial

Codi
7
Denominació
Cementeri Parroquial
Municipi
MANISES
Comarca
L'HORTA OEST
Província
València
Barri
Els Arquets
Ús primitiu
Industrial
Data construcció
1913
Accés tradicional
Camí del Cementeri
Nou accés
C/ D'Aldaia
Estat contexte
Bon estat
Referència catastral
8240007
Tipologia
Edificis - Edificis dotacionals - Construccions funeraries - Cementeris
Autor
Inmaculada Aguilar
Data
01/01/00
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

El Cementeri està situat a les afores de la població de Manises, al costat d'un camp de futbol i davant del barranc del Salt d'Aigua que travessa un pont que dona accés al cementeri des de la població, per l'anomenat camí de cementeri. Va esser cosntruit al 1913, després d'enderrocar el primer cementeri més pròxim a la població
Es tracta d'un espai obert de planta rectangular amb tanca de mur de rajola revestit i emblanquinat
La façana principal mostra una part central feta de maçoneria i rajola massissa en les obertures i unions, que correspón bàsicament al que seria l'edifici original. Al centre està la porta principal d'accés d'arc peraltat amb un remat en punta que deixa un frontó triangular sobre la porta on hi ha inscrit el nom del cementeri i l'any de construcció. A un costat i l'altre de la porta es distribueixen de forma simètrica dues finestres, un altra porta d'accés, amb remat apuntat, i dues finestres més. Totes elles actualment tapiades i d'arcs peraltats. La façana continua amb un mur de factura diferent, fet de rajola buida i revestiment amb capa de pintura blanca, i que allotja en un lateral un altra porta d'accés
Accedint a l'interior per la porta principal veiem no més entrar un xicotet vestíbul i dues dependències als costats, molt remodelades, que actualment fan la funció d'oficines per a la gestió del cementeri. L'espai es desenvolupa a partir d'un eix central que marca el caminet que surt de davant de la porta fins la capella que hi ha al fons, tot flanquejat de xiprers. Als costats del camí es disposen els diferents mòduls amb els soterraments en ninxols agrupats, que es disposen de forma paral.lela creant un espai reticular per a la circulació dels visitants
La disposició original ha canviat ja que als costats del camí hi havia dos espais ajardinats per als soterraments en terra, però actualment ha estat tot cimmentat i ocupat per ninxols. Els soterraments originals sòn els ninxols que queden adossats al mur perimetral, fets de rajola massisa i algunes ocasions de maçoneria. Posteriorment s'han realitzat diverses ampliacions per les parts laterals
L'estat de conservació és bo execpte algunes parts més antigues que mostren danys estructurals

Croquis

Foto Inmueble

Fotos

Foto InmuebleFoto Inmueble

Plànol

Foto InmuebleFoto Inmueble