Tornar

Coves del Castell

IGPCV
46.190-9999-000028
Denominació
Coves del Castell
Municipi
PATERNA
Comarca
L'HORTA NORD
Província
València
Ubicació
Centro histórico.
Accés tradicional
Forma uno de los dos núcleos de hábitat en cueva conservados en Paterna, situado en torno a la Torre Mudéjar y al Ayuntamiento ocupando una extensa área, que no obstante se ha visto parcialmente recudida, con limite por el este en las c/ Prevere Miquel Pérez, Mestre Soler y S. Joaquin, por el norte el C. de Godella, el oeste c/ Mestre Ramón Querol y el sur hasta las espaldas del Ayuntamiento.
Edifici instal·lació
Casas cueva.
Estat contexte
Bueno.
Tipologia
Edificis - Edificis residencials - Cases - Cases cova
Autor
Ajuntament de Paterna.
Data
26/10/09
Notes
En el Catálogo del PGOU de 2009 es recoge la sollicitud de declaración Bien de Relevancia Local. Paisaje de gran interés patrimonial con los respiraderos y chimeneas blancas sobre el promontorio donde se excavan las cuevas. Sobre ellas se ubica la Torre Mudéjar (Bien de Interés Cultural).
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble
Dades de protecció de l'inmoble
Secció
Segona
Classificació
Béns immobles 2ª
Dades de Declaració
Tipus de Protecció
Declaración BRL genèrica GVA
Data Signatura Acte
11/06/98
Data Publicació DOGV
18/06/98 Vore DOGV
Data Publicació BOE
22/06/98 Vore BOE

Forma un dels dos nuclis d'hàbitat en cova conservats a Paterna, situat entorn de la torre Mudèjar i a l'Ayuntamientoocupando una extensa àrea, que no obstant això s'ha vist parcialment recudida, amb limite per l'est en les c/ Prevere Miquel Pérez, Mestre Soler i S. Joaquin, pel nord el C. de Godella, l'oest cl Mestre Ramón Querol i el sud fins a l'esquena de l'Ajuntament. Segueixen dos de les tipologias de coves, d'una banda, la de les "coves afrontades", que presenten una façana exterior amb una porta i una finestra com si es tractara de cases urbanes, amb arrebossat de morter o només emblanquinades, però un desenvolupament interior excavat aprofitant un rebaixe natural. La planta segueix el model de casa tradicional d'una o dues mans, amb un pati al fons de ventilació i A l'exterior són característics els seus pous de ventilació i les ximeneres. La segona, segueix el model conegut com "cova enclotada", I articulada entorn d'una placeta comunal per a unes poques coves, amb accés en rampa i sense façana per tant al carrer Des d'ell punt de vista arqueològic presenta un interés de documentació davant possibles seguiments d'obra que permeteren abundar en l'I coneixement de les tècniques constructives, en l'anàlisi de la tipologia arquitectònica i l'evolució i reformes de la mena de planta i en ! qüestions cronològiques, a partir d'elements com els acabats murarios, si bé és complicat per tractar-se d'estructures excavades negatives i no constructives.

Calendari

Los distintos autores que han tratado el tema del hábitat en cueva de I'Horta de Valencia opínan que su origen debe centrase entre la segunda mitad del s. XVIII y durante el XIX en un momento de fuerte presión demográfica y ante la necesidad de nuevas viviendas para jornaleros y obreros y en el caso de Paterna aprovechando áreas comunales como la del Bovalar. No obstante, exíste una tradición secular de asociar este hábitat a la época musulmana y extenderlo hasta la expulsión de los moríscos. A pesar de no existir suficientes argumentos que avalen esta segunda teoría, en Paterna la arqueóloga M. Mesquida excavó según sus conclusiones una cueva en el área del casco históríco, en concreto en la manzana entre las calles S. Vicent y Sta. Teresa, datada en torno al síglo XIV.

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

Plànol

Foto Inmueble

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.