Tornar

Ateneu Musical Obrer

Codi
74
Denominació
Ateneu Musical Obrer
Municipi
TORRENT
Comarca
L'HORTA OEST
Província
València
Localització
Plaça Major, 15
Data construcció
1923
Accés tradicional
Plaça Major
Estat contexte
Bon estat
Tipologia
Edificis - Edificis dotacionals - Edificis socioculturals - Ateneus
Autor
Inmaculada Aguilar (dir)
Data
01/01/00
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

Aquest edifici va ser construit l'any 1923 com a seu social de l'Ateneo Musical Obrero de Torrent
Es tracta d'un edifici entre mitgeres de dues plantes. Les obertures de la façana i els seus elements compositius s'articulen al voltant d'un eix central de simetria, que queda ressaltat per la concentració d'elements decoratius com ara les cartel.les que se disposen sobre la clau de la porta d'accés i sobre l'àmpit que culmina la façana. Totes les obertures, que presenten la mateixa alçada, es rematen amb arcs rebaixats. Les obertures de la primera planta s'uneixen amb un balcó corregut amb balaustres iguals que els del remat de la façana, que recentment han estat substituits per una baraba de ferro forjat. La decoració de la façana respon a un eclecticisme tardà, amb els elements arquitectònics molt simplificats que queden reduits a les targes neobarroques, l'encoixinat dels laterals, i la balaustrada de l'àmpit superior que amaga la teulada
Originalment la planta baixa es destinava a cafè, mentre que la planta superior era utilitzada per a usos socials. El cafè encara conserva tota la decoració de plaques de guix, encara que prou alterada. L'accés a la planta superior es feia per una escalinata centrada en l'eix de la planta que se situa al fons. Tot l'espai és diàfan, sense pilars en el centre, gràcies al recurs de bigues de càrrega de ferro salven tota l'amplària del saló
Actualment el pis inferior continua en ús com a cafeteria, mentre que el pis superior va ser transformat en habitatge particular l'any 1990. Uns anys abans es va eliminar la marquesina de ferro que cobria la façana per tal de reduir l'amplària de les voreres i ampliar la calçada per al trànsit de vehicles. També sobre un dels finestrals de la planta baixa es va obrir un accés a una escala de nova construcció per a podewr accedir a la vivenda que s'hauia de construir al primer pis

Croquis

Foto Inmueble

Plànol

Foto InmuebleFoto Inmueble

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.