Tornar

Sèquia Tormos

IGPCV
46.250-9999-000512
Denominació
Sèquia Tormos
Municipi
VALÈNCIA
Comarca
VALÈNCIA
Província
València
Ús primitiu
Agrícola
Ús actual
Agrícola
Tipologia
Infraestructures - Equipaments tècnics i col·lectius. Comunicacions i obres públiques - Aigua - Sèquies
Dades de protecció de l'inmoble
Secció
Segona
Classificació
Béns immobles 2ª
Categoria
Espai etnològico d'interés local
Dades de Declaració
Tipus de Protecció
Declaración BRL en tramitación GVA (INFORMAT PATRIMONI)
Document urbanístic
Catálogo de bienes y espacios protegidos. Plan General Ordenación Urbana. Homologación. VALÈNCIA
Data Signatura Acte
24/11/14
Fitxa Planejament
Descarregar fitxa
Tipus de Protecció
Declaración BRL GVA (APROVAT URBAN)
Document urbanístic
Catálogo de bienes y espacios protegidos. Plan General Ordenación Urbana. Homologación. VALÈNCIA
Data Signatura Acte
20/02/15
Data Publicació BOP
23/06/15

La Séquia de Tormos tiene su origen en el Assut de Tormos situado entre Manises y Paterna. A las afueras de Benimàmet se encuentra el primer gran partidor del sistema, las lenguas de Burjassot-Benicalap, a partir de las cuales entra en el término de València y riega las partidas del entorno de Benicalap y Marxalenes. La acequia madre continua hacia el norte, a veces paralela a la Séquia de Montcada, y riega las tierras de Borbotó y Carpesa. Finalmente, la séquia de Tormos se acerca en paralelo al barranco del Carraixet y acaba en la Acequia de Rascanya.

Es la segunda de las acequias que nacen al norte del río y circula en paralelo, aunque a cota inferior, a la Séquia de Montcada hasta el molí de Bonany, donde se separan ambos cauces. Riega un estrecho margen de tierra en los términos de Quart de Poblet y Paterna, para adentrarse en el término de València y regar la huerta de Campanar y las de Beniferri, así como parte del término de Benimamet hasta llegar a las lenguas de Burjassot-Benicalap, donde parte aguas hacia Beniferri, Benitaha, Benicalap y la acequia madre que continua hacia Burjassot, Camino de Godella, Poble Nou, Borbotó y Carpesa, Son de interés las instalaciones vinculadas a su cauce, trazado y el propio paisaje que genera. Pudiéndose distinguir como elementos principales: las lenguas de Berjassot-Benicalap y el Molí de la Sal -en suelo urbano-, el molí de Colau, junto a las lenguas de Ferrús-Borbotó, así como el de Alters en suelo urbano de Poble Nou. Más al sur se encuentran los restos del antiguo Molí de Canyars, junto a las lenguas de Alboraia-Almàssera. Los principales brazos de la acequia en término de València son los siguientes: En Campanar.- Tragador de Dins y Tragador de Fora. En Benicalap.- El braç de Benicalap del que nacen el braç de Marxalenes, el braç de Ferrando y el braç les Barraques. En Poble Nou-Borboto.- Braç de la Veleta, y el braç de Ferrús.

El perímetre de reg històric de la séquia de Tormos s'estén fonamentalment per la part nordoest del terme municipal de València, una part pròxima als nuclis urbans dels termes de Paterna i Burjassot, així com pels antics termes de Benimàmet, Benicalap, Borbotó i Carpesa, hui en dia pedanies o directament barris de la ciutat de València. També incloïa tradicionalment unes poques hectàrees en el terme de Quart de Poblet, però en el marge esquerre del riu Túria, espai que ha desaparegut en bona part actualment. En línies generals el seu espai de reg es podria considerar com un anell exterior i més allunyat del nucli de la ciutat de València que el de la seua veïna séquia de Mestalla, concretament per l'horta del seu braç de Petra. Les zones concretes que històricament ha regat la séquia de Tormos, basant-se en els grans partidors de llengua que té, poden dividir-se en: un primer espai de menor entitat a tocar del tram inicial de la séquia marea un segon gran àmbit que és l'horta nord de Campanar fins a Beniferri; un tercer que correspon al reg del braç de Benicalap, el qual es pot subdividir a partir de les llengües del Raig en dos grans zones a cada costat de l'actual avinguda de Burjassot aproximadament; i un quart gran àmbit en el reg del braç de Burjassot també considerat séquia mare, fins als termes de Borbotó i Carpesa. En cada una d'estes zones es regava per diversos braços, files i rolls, els noms dels quals no han sigut sempre els mateixos, com tampoc ha existit la mateixa quantitat al llarg dels segles.

El primer ámbit de reg de Tormos són els diversos rolls que partien de la séquia mare entre l'assut i la fila de Campanar, regant un estret marge paral·lel al llit del riu Túria en els termes municipals de Quart de Poblet i Paterna. El segon gran àmbit de reg és l'horta nord de Campanar que encara hui en dia continua funcionant basant-se en un gran braç, la fila de Campanar, i una sèrie de rolls successius sobre la mateixa séquia mare fins a arribar a les primeres grans llengües del sistema al costat del camí vell de Paterna-Benimámet. El braç més important és l'esmentada fila de Campanar, que equival aproximadament a un 10% del conjunt de reg. La resta de l'horta nord de Campanar, el corresponent als antics termes de Benimàmet i Beniferri, és servida per una série de rolls que prenen directament l'aigua de la séquia mare, dels quals el més important és l'anomenat el Tragador. En total, este segon àmbit de reg de Tormos estava al voltant d'un 13-14% del total de la seua superfície històrica. Este primer partidor important en la séquia de Tormos és el de les llengües de Burjassot-Benicalap, que dividia el cabal d'aigua en dues parts iguals, d'aproximadament un 35-40% del volum total de la séquia cadascuna, per a abastir una la zona de Beniferri, Benitaha, Benicalap, i una altra la zona de Burjassot, camí de Godella, Borbotó i Carpesa, braç este últim que sempre s'ha considerat la séquia mare. El braç de Benicalap tenia un primer àmbit de reg a l'entorn del nucli de l'alqueria de Beniferri, regat per quatre rolls que eixien directament del propi braç. Un poc més avant estaven les següents llengües, les anomenades del Raig, que afortunadament hem pogut excavar i documentar amb precisió al costat de l'estació 'Empalme' del metro, les quals tornaven a dividir el cabal en dues meitats. Per la dreta continuava el Braç de Benicalap, que s'encarregava de regar tota la zona situada a l'entorn del poble antic de Benicalap i al voltant de l'actual avínguda de Burjassot, arribant en els seus límits a l'actual avinguda de Peset Aleixandre, antiga alqueria d'0lleria i zona alta del parc i partida de Marxalenes. Els principals braços eren el mateix de Benicalap, el de Marxalenes i el del Salt. El braç de l'esquerra, anomenat antigament del Raig o de Les Barraques i més recentment de Fernando, és el que rega al costat oriental de l'avinguda de Burjassot, entre esta i el camí vell de Godella fins arribar a Poble Nou, a través del propi braç de Fernando, a més de la fila de Poble Nou o de Beleta i el braç del Dissabte. També regava tot l'entorn del barri de Ciutat Fallera i la part nord de l'antic poble de Benicalap a través del braç de les Barraques i el de Carabina.' Texto extraído de 'Les séquies de l'horta Nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos.' València, 1999. Autores Varios, Coordinador: Enric Guinot.

La geolocalització dels elements està en procés de revisió.