Volver

Molí, Pla dels Molins

Código
3
Denominación
Molí, Pla dels Molins
Municipio
BENISSA
Comarca
LA MARINA ALTA
Provincia
ALICANTE
Localización
EL Collao
Barrio
El Collao
Fecha construcción
Mitjans del s.XIX
Acceso tradicional
Senda d'animal desapareguda
Nuevo acceso
Camí d'accés als dipòsits d'aigua minicipals de Benissa
Edificio instalación
Sense ús
Estado contexto
Aquest molí, parcialment enderrocat, corre risc d'enderrocament total. Caldria consolidar rapidament la seua estructura
Tipología
Edificios - Edificios industriales - Molinos - Molinos de viento
Autor
Jaume Buigues i Vila / Joaquim Bolufer Marqués
Fecha
01/12/91
Notas
Aquest molí es situa dins una propietat municipal de l'Ajuntament de Benissa, just on s'ubica el dipòsit de l'aigua potable. Per aqueixa raó aquests dos molins estan dins un àrea delimitada per una tanca metàl.lica que impedeix el lliure accès als edificis. Aqueixa circumstància ha fet que no més haja estat possible realitzar una ràpida visita a aquestes estructures, macant-nos temps per prende mesures i analitzar a fons els molins
Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble
Sección
Segunda
Clasificación
Bienes inmuebles 2ª
Categoría
Espacio etnológico de interés local
Estado
BRL (Genérico)
Modalidad
Bien de Relevancia Local según la Disposición Adicional Quinta de la Ley 5/2007, de 9 de febrero, de la Generalitat, de modificación de la Ley 4/1998, de 11 de junio, del Patrimonio Cultural Valenciano (DOCV Núm. 5.449 / 13/02/2007)

Es tracta d'una construcció aillada, cilíndrica, més alta que ampla, que s'alça sobre el sòl natural del tossal. Està bastida en pedra viva més o menys carejada, travada per morter de calç, configurant un gruixut mur.
La porta, d'arquitectura, presenta una orinetació general sud-sudoest, des d'on s'accedia a la planta baixa. D'açí arrancava l'escala de planta semicircular, de la qual només es conserva l'arranc i la part inferior. Per ella s'accedia a la cambreta, perduda i de la que resten les marques de l'embiatge sobre la paret, i el pis superior, on hi serien la maquinaria i les moles.
El pis superior estava sustentat per una volta de blocs irregulars i morter ara parcialmente conservada.
Al pis superior hi havia dues finestres obertes a l'exterior, una sobre la porta, amb arquitrau de pedra, i una altra oposada, i quasi absolutament perduda.
Els materials de construcció és la pedra calcària del propi tossal, morter de calç i grans blocs de pedra viva, parcialment carejats, utilizats com arquitraus o en els graons de l'escala.
El molí s'assenta sobre la roca del tossal.
Realitzat amb la tècnica del paredat comú de maçoneria travat amb morter de calç disposat, més o menys, en filades horitzontals.

Proceso

L'energia utilitzada es la eòlica (vent)

Calendario

Dins un molí de vent el principal espai de treball, i que dóna sentit al propi molí, es el pis superior, on s'ubicarien les moles i la maquinària A mes a mes estava la planta baixa que seria utilitzada com espai d'emmagatzenament del gra i la farina. A banda d'aquests dos espais, estava la cambreta que eventualment podria haver estat utilitzada com a dormitori i lloc per deixar els estris propis del molí Aquest molí, com la resta dels molins del Collao, es situa sobre un tossalet de roca calissa oligocena des d'hom divisa l'àmpli sinclinal miocé de Benissa a l'est i sudest, els important massissos cretacics al nord i sud, i la fèrtil plana quaternaria de Xaló al Ponent El paissatge o entorn dels molins del Collao, pot ser definit com de muntanya, amb importants zones abancalades per al conreu (i actualment abandonades), i una reduïda zona urbanitzada al SE dels molins En quant a les construccions econòmiques que es presenten es tracta d'abancalament agrícola de secà, amb alguns corrals fora d'un ús en la zona muntanyenca i diverses vivendes d'utilització eventual, en les més riques zones del sudest A més a més, restes de tres molins de vent El traçat viari que hi ha, a més del sdiversos camins o entradors d'una escassa entitat, al nord d'aquest conjunt de molins del Collao (a uns 500 mts. aprox.) corre, en direcció SE-NO la carretera (antic camí) que comunica Benissa i la costa amb la Vall de Xaló-Pop La localitat que utilitzava la instal.lació es Benissa

Fotos

Foto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto InmuebleFoto Inmueble

Plano

Foto Inmueble

La geolocalización de los elementos está en proceso de revisión.